Selecteer een pagina

Hoogbegaafd en aan het werk: niet altijd vanzelfsprekend

In 2017 bracht het Instituut Hoogbegaafdheid Volwassenen een onderzoeksrapport uit over hoogbegaafdheid en werk. Hierin werd de educated guess (in 2009 gedaan door hb-professionals) vermeld dat het met eenderde van de hoogbegaafde volwassenen slecht gaat.

Hoewel hoogbegaafden vrijwel alles kunnen leren wat ze willen, komt dat niet altijd tot uiting op het werk.

Hoogbegaafd: geen garantie voor succes

Naar schatting zijn er 300.000 hoogbegaafde volwassenen in Nederland. Daarvan is ongeveer eenderde succesvol en tevreden en eenderde ‘gewoon werkzaam’. Met de laatste groep van 100.000 personenen gaat het ronduit slecht en een deel van zit werkloos thuis.

Van de 200 ongewenst werkloze hoogbegaafde ondervraagden uit het IHBV onderzoek heeft ruim 60 procent een HBO of universitaire opleiding afgemaakt. Bijna allemaal hebben ze werkervaring: twintig procent in laaggeschoold werk, anderen in een baan op hun opleidingsniveau. InterIQ vindt dit erg zonde, niet alleen voor de potentiële werknemer maar ook voor het bedrijfsleven en de maatschappij. Deze mensen kunnen echt een verschil maken als ze de kans krijgen.

InterIQ partner en IHBV-voorzitter Rianne van de Ven: “Het laatste wat we willen is dat hoogbegaafden overkomen alsof ze zielig zijn. Integendeel. Hoogbegaafd zijn is fantastisch. Hoogbegaafden zien alles, voelen alles, zien overal interessante dingen. Ze leven intens, gedreven en maatschappelijk betrokken. Het zijn snelle denkers die complexe zaken aankunnen. Maar iets meer kennis bij anderen over hoogbegaafdheid zou welkom zijn. Zodat een leidinggevende zich kan verplaatsen in de ander. Want niet iedereen is gemiddeld.”

Vacatures voor hoogbegaafden

Met InterIQ hopen we deze groep thuiszittende en niet optimaal functionerende talenten een passende plek te kunnen bieden. Lees verder op de website om meer te zien over onze werkwijze en visie.

Wil je het hele onderzoeksrapport lezen? Download het via het IHBV.

* Bron: het boekje “Verwaarloosd talent…. Hoogbegaafde volwassenen, daar valt meer uit te halen”. Ook te vinden op de site van het IHBV.